Skip links
Explore
Drag

De stein van Eileen

22 jaar, komt uit Blerick:

“Ik heb een slak geschilderd. Ik vind het eigenlijk echt hele vieze, slijmerige beesten waar ik altijd bang ben om op te gaan staan. Maar een slak staat voor mij ook symbool om het even rustig aan te doen. Take it easy! Door corona heb ik zeker geleerd om niet meer maanden vooruit te leven, maar in het hier en nu te zijn. Op zondag mag ik van mezelf de bladzijde in mijn agenda omslaan om naar de volgende week te kijken en iets op te schrijven. Ik hoef niet overal bij te zijn en overal “ja” op te zeggen, soms is het heerlijk om even op jezelf te zijn. Vroeger moest ik overal aan meedoen, ik meldde me overal voor aan en durfde niet mijn eigen grenzen aan te geven. Op een gegeven moment viel ik een paar keer om, omdat het me teveel werd. Ik gaf mezelf te weinig tijd om überhaupt te eten (dat doe ik onderweg wel) en was alleen maar aan het rennen. Mijn agenda zat prop- en propvol. Ik kreeg pijn aan mijn benen en ging naar de fysio, maar die kon natuurlijk niks vinden. Pas toen ik flauwgevallen was en ik mezelf meer rust gunde, ging die pijn in mijn benen weg. Het was mijn lichaam die zei: nu is het klaar. Als je niet wil luisteren, moet je maar voelen.

Daar heb ik heel veel van geleerd. Ik geef nu ook advies aan vrienden als ik merk dat ze té veel doen. Mijn beste vriendin en ik hebben het “té veel doen en vervolgens omvallen” al omgedoopt tot een “Eileentje doen”. Als we bij elkaar merken dat de ander écht te veel doet en dat effect heeft op diens gezondheid, dan zeggen we tegen elkaar: “Geen Eileentje doen, hè!” Dan weten we allebei al genoeg.

Nu geniet ik heel erg van het niks doen. Ik heb heel veel verplichtingen stopgezet en kan enorm genieten van relaxen. Thuis, onder een dekentje op de bank. Vooral nu ik samenwoon met mijn vriend ben ik het niks doen zeer gaan waarderen en ben ik gestopt met een aantal verplichtingen die ik eerst had. Het is oké om een keer iets te missen of ergens nee op te zeggen. Ik doe vanaf nu alleen maar dingen die ik ook echt leuk vind en waar ik energie van krijg!”